2010. december 11.

Egy kis indiai társadalomkép

Volt egy kis dilemmám, hogy mennyit írhatok meg egy nyilvános blogon azokból a dolgokból, amiket nekem elmeséltek, ezért végül úgy döntöttem, hogy név nélkül írok Róluk.

Neki két kislánya van, egyikük 10 a másikuk 7 éves. Me
Az utóbbi másfél évben kezdett csak el dolgozni, mert az gszervezett esküvője volt, azaz a szülei döntötték el ki legyen a férje. Ez Indiában teljesen általános, az esküvők 60-70%-a még mindig így dől el, bár a fiatalok már hajlanak a szerelmi házasságra.esküvő után otthon kellett maradnia. Aztán 13 év háziasszonykodás után elege lett, és súlyos (és azóta állandósult) veszekedések árán most dolgozhat. De azt is mesélte, hogy volt idő, amikor a teraszra sem nagyon mehetett ki, mert a férje nem örült volna. A férje egyébként pilóta, és mivel ezért elég sokat utazik, újabban azt találta ki, hogy kamerákat tesz fel a lakásba, amikkel az interneten keresztül láthatja a családját, mert nagyon hiányoznak neki.

Neki szerelmi esküvője volt. A férje meglátta az akkori munkahelyén, beleszeretett, és elkezdett neki facebookon udvarolni, mígnem beadta a derekát. Azóta boldog házzasságban élnek, és épp mostanában költöznek el Mumbai-ba, mert a férje ott egy jobb állást kapott. Ami számomra érdekes volt, hogy a legjobban a költözéssel kapcsolatban az viseli meg, hogy itt kell hagyja a szüleit. A családi kötelékek nagyon erősek indiában, ezért van, hogy a szülők beleszólhatnak a házzaságba stb. Egyébként munka mellett végzi még az MBA képzését.
Ő már házas, de egészen európai története van. A barátnőjét vette el, akivel három évig együtt voltak, így ez egy szerelmi házasság volt. De az esküvő után a lányt egy dolog kezdte érdekelni: a pénz. Ebből elég sok konfliktus és egy lenullázott megtakarítási számla lett az eredmény
Azóta a megnyugvást a buddhizmusban találta meg valamennyire, jógázik, meditál és hisz a zen tanításban.. Így két éve külön élnek, a fiú válna, de a lány nem írja alá a papírokat, mert még pénzt remél.

Az ő története már kedvesebb :) mivel sokáig nem választott, a szülei elkezdtek az indiai feleségkeresőn ideális társat keresni neki. Így össze is jött a két család, ahol kiderült, hogy a szegény lánynak kicsit torz az állkapcsa, szóval az meghiúsult, és sikerült a szüleit meggyőznie, hogy majd ő talál feleséget. A felesége az egyik exkolleganőjének a húga lett, de nem volt minden ilyen egyszerű :) ugyanis a lány hindi volt, mint ő, de a legmagasabb kasztból származik, azaz brahmin. A fiú nem ennyire magas kasztbeli, így a lány apja eléggé ellenezte a kapcsolatuk, de a fiú cseles volt. Megszerettette magát a lány anyjával, és így végül megvalósult az esküvő :)
Neki négy évig volt barátnője, aki nemrég megházasodott egy másik fiúval, mert ők ketten nem egy kasztba tartoztak (a lány hindi, a fiú iszlám hívő). A fiú szülei belementek volna az esküvőbe, a lány nem feszegette annyira a kérdést, így a történet valószínű szomorú véget ér. Főleg, hogy a szülei már kiválasztották a leendő feleségét a saját kasztjukból, akiről egy képet látott. Pró
Ő mesélte egyébként, hogy a fizetését továbbutalja a szüleinek (vagy egyből nekik megy), utána pedig arra költ a közösből amire akar.bált vele beszélgetni facebookon, de a lány nem találta helyénvalónak az esküvő előtt, kicsit konzervatívabb típus.

Indiában nagyon sok vallás, szokás, hiedelem, rituálé van. A citrom-csili dolgot már említettem, de ez csak csepp a tengerben, ráadásul én csak a felszínt látom. Az iszlámhívő kollégám ezt mondta, hogy ő indiai iszlámhívő, ezért minden vallást mélyen tisztel, és elfogad, és aki bármi mást tanít, az marhaság, mert az iszlámban is nagyon fontos az emberi élet tisztelete, és aki mást mond, az marhaság. :)Van egy olyan vallás, a szikh, akik nem vághatják le a hajukat és szakállukat, ezért ők hordják azokat a a nagy turbánokat, abba tekerik bele a hosszú hajukat. Megfigyeltem, hogy ők kicsit magasabbak, mint az átlag, és a kollégáim azt mondták, hogy nagyon szorgalmas ezért jómódú emberek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése