2011. március 22.

Dél-Sikkim túra


Hát ez a túra érdekes volt... A táj szép volt nagyon, de 3-4 órát utaztunk/zötykölődtünk egy rakás pénzért teaültetvényekért és további 40 percet a Lord Padma Akárki szobráért/kilátóért.

Szóval a táj lélegzetelállítóan szép volt, sok képem erről sincs, mert nem akartam percenként megállíttatnia  kocsit :)




A kilátó és a Lord Padma szobra, ami ritka ronda volt, bár a képeken még ez is jobban néz ki ;) ráadásul még kilátásunk sem volt, mert csupa felhő volt mindenfelé.



A templom melletti dombon viszont megint sok zászló volt Eszti legnagyobb örömére, és a túrázók által rakott kis kőhalmok.





A teaültetvények nagyon szépek voltak. Egyrészt mert nagyon meredek domboldalon voltak, másrészt mert az út, ami felvezetett a hegyre végig szép fenyőfákkal volt beültetve, és nagyon kedvesen kanyargott, ezt sajnos nem tudtam megörökíteni.



De láttunk teaszedő nőket.


Sőt még a teagyárba is bekuncsorogtuk magunkat, hogy láthassam a teakészítés folyamatát. Itt csak organikus teát készítenek, most sajnos nincs még teaszezon épp csak elkezdték.
Az első fázis, amikor a tealeveleket kiszárítják. A hátsó ventilátoron meleg levegőt fújnak be, és így a nedvességének 65-70%-át elveszti.


Ezután préselik a teát, ebbe a szerkezetbe minimum 100-120 kilogrammot kell betölteni.


Ezután felrázzák a leveleket, és ezeken az asztalokon szétterítik, hogy még egy kicsit száradjanak.


A végső szárazságukat ebben a gépben érik el a levelek, ahol szintről szintre haladva egyre jobban kiszáradnak a meleg levegőtől.


Íme a széntüzelésű kályha, ami a ventillátort és a szárítógépet is fűti.


Ezután osztályozzák a leveleket, egyre kiseb szitákon átszitálják. A nagy levelek a legjobb minőségűek, ebben a gyárban öt különböző méret van.
Szelektálás után ezzel a géppel lefújják róla a port, és csomagolják.


Egy kg tea kb 600 Rs.-be kerül, évente 100.000 kg teát gyártanak ebben a gyárban ezekkel a gépekkel. De van olyan tea évjárat, aminek kilója akár 2.500 Rs.-be is kerülhet.

Végül pedig hazazötykölődtünk, és útközben lencsevégre kaptam az egyik legérdekesebb fát, amit itt láttam, levél nincs rajta csak ezek az égővörös virágok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése